Orman Ekolojisi ve Toprak Araştırmaları Başmühendisliği

​​​​​​Görev Tanımları​

  • Orman ekolojisi ve toprak araştırmaları başmühendisliğinin görevleri; türlerin ekolojik istekleri, bitki beslenmesi, eko-fizyoloji, toprak biyolojisi, toprak ıslahı, erozyon ve çığ kontrolü, mera ıslahı, havza amenajmanı, havza ve orman hidrolojisi ve atmosferik kirliliğinin ormanlar üzerine etkileri konularında araştırmalar yapmak, talep edilen toprak, bitki ve su analizlerini yapmak ve enstitü müdürünün vereceği görevleri yapmak​.​

Genel Bilgiler

  • ​Müdürlüğümüz Laboratuvarı 15 ile (Elazığ, Malatya, Şanlıurfa, Hakkari, Muş, Bingöl, Siirt, Diyarbakır, Mardin, Tunceli, Adıyaman, Van, Şırnak, Bitlis, Batman) hizmet vermektedir. Laboratuvarımıza gelen ağaçlandırma amaçlı kamu ve özel toprak ve su örneklerinin analizleri, fidanlık rotasyon planları için gönderilen toprak ve su örneklerinin analizleri, problemli sahalardan getirilen toprak ve su örneklerinin ve ayrıca turba örneklerinin analizleri yapılmaktadır. Bitki ve ibre analizleri konusunda fazla talep olmamaktadır. Orman Ekolojisi ve Toprak Araştırmaları Bölüm Başmühendisliğimizde 1 Orman Müh., 1 Kimyager, 4 laborant ve 1 işçi mevcuttur.​

Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüze Getirilecek Toprak Örneklerinin Araziden Alınma Şekli

  • Derinlik Kademelerine Göre Toprak Örneği Alınması​​​​

    Genetik toprak horizonlarının bulunmadığı homojen yapı gösteren genç allüviyal topraklarda 120 cm. derinliğinde profil çukuru açılır. Profil aynasında 0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120 cm. lik derinlik kademeleri işaretlenir. Her bir derinlik kademesinden ayrı ayrı örnek alınır. Mutlak toprak derinliğinin az olduğu yerlerde ise anakayaya kadar profil açılır ve anakayaya kadar olan derinlik kademelerinden örnek alınır.

    Derinlikler toprak profilinde işaretlendikten sonra örnek almaya önce çukurun tabanından başlanır. Her derinlik kademesinden yukarıdan aşağıya doğru bir pasta dilimini kapsayacak şekilde, toprakçı küreği veya el küreği yardımıyla al ınır. Amaç bu katman içinden dikey olarak yukarıdan aşağıya katmanı tam temsil edecek şekilde ve yaklaşık aynı hacimde örnek alınmasıdır. Profilin diğer kısımlarına bulaşma yaptırılmadan parça parça el ile küreğin üzerine toplanmış, 1,5-2 kg. kadar o derinlik kademesine ait toprak örneği alınarak yaklaşık 15-20 cm. eninde 30 cm. boyunda dayanıklı bir naylon torba içine konur.

    Torbalar ikinci bir torba içine konularak profili tanıtıcı bilgiler (İşletme, Bölge, Seri, Bölme, Mevki, Üst yamaç gibi, profil veya parsel nosu, derinlik kademesi (90- 120), örneğin almış tarihi varsa numarasını v.s. içeren etiket kurşun kalemle yazılarak yazılan kısım içeri gelmek üzere dörde katlanarak iki naylon torba arasına konular ve naylon torba içinde fazla hava sıkışıp kalmayacak şekilde bağlanır.

    ​​ Her derinlik kademesi için aynı işlemler tekrarlanır.
    ​​
  • Horizonlara Göre Toprak Örneği Alınması​​​​

    Horizonlara göre toprak örneği alınırken önce 120cm. derinliğinde toprak profil çukuru açılır. Daha sonra profil aynasında renk değişimi, sertlik vb. özelliklere bakılarak horizon ayırımı yapılır ve sınırları belirlenir.

    Horizon sınırları belli edildikten Yetişme Muhiti Envanter Cetveli profıl başında doldurulur. Örnek almaya önce çukurun tabanından başlanır (burgu ile yüzeyden tabana alınır ). Bu horizonun tüm kalınlığı ( derinliği ) yukarıdan aşağıya doğru bir pasta dilimini kapsayacak şekilde, toprakçı küreği veya el küreği yardımıyla alınır. Amaç bu katman içinden dikey olarak yukarıdan aşağıya katmanı tam temsil edecek şekilde ve yaklaşık aynı hacimde örnek alınmasıdır. Profilin diğer kısımlarına bulaşma yaptırılmadan parça parça el ile küreğin üzerine toplanmış, 1,5-2 kg. kadar o horizona ait toprak örneği alınarak yaklaşık 15-20 cm. eninde 30 cm. boyunda dayanıklı bir naylon torba içine konur.

    Torbalar ikinci bir torba içine konularak horizonu tanıtıcı bilgiler (alındığı yer, kurum, tarih, taşlılık, lekelilik, konkresyon v.s.) içeren etiket kurşun kalemle yazılarak yazılı kısım içeri gelmek üzere dörde katlanarak iki naylon torba arasına konulur ve naylon torba içinde fazla hava sıkışıp kalmayacak şekilde bağlanır. Yetişme Muhiti Envanter Cetveli ile birlikte Enstitü Müdürlüğü' ne gönderilir.

    Diğer horizonlar için aynı işlemler tekrarlanır.​
 
T.C.
................................ BAKANLIĞI
………………………………………………
............................................................... 
Kurum Adı
 ​
Alındığı Yer (İl/İlçe)
 
Alındığı Mevkii
 
Parsel No.
 
Profil No.
 
Horizon Adı
 
Derinlik
 
Geliş Tarihi
 
 Örnek No
 
 
 
GÜNEYDOĞU ANADOLU ORMANCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK ve EKOLOJİ BAŞMÜHENDİSLİĞİ
ANALİZ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR 
Sıra No
Hizmet Adı
Başvuruda İstenen Belgeler
1
Toprak Analizi
Dilekçe
Banka Dekontu
Toprak Örneği
2
Su Analizi
Dilekçe
Banka Dekontu
Toprak Örneği
 


Tel No: 0 424 2411124 / 132-130-136

Banka Hesap No:
Ziraat Bankası Döner Sermaye Hesabı
TR 44 0001 0015 6134 6979 6950 26

LABORATUARIMIZDA KULLANILAN CİHAZLAR
 Laboratuvar  Adı
Alanı m2
Laboratuvarda Bulunan Cihazlar ve Kullanım Durumu
Laboratuvardaki Diğer Donanımlar
Cihaz Adı
Donanım Adı/Türü
Kimya
155
pH metre
Isıtma
EC - metre
Havalandırma
Fleymfotometre
Çeker ocak
Spektrofotometre
Çalkalama Cihazlar
Saf su cihazı
Etüv
Santrifüj
Hassa terazi
Azot cihazı
Otoklav
Çimlendirme dolabı
Mikroskop
Hotplate
Kül fırını
Atomik absorbsiyon
Fizik
55
Toprak mikseri
pH metre
EC - metre
Tarla Kapasitesi
Solma Noktası
Çimlendirme dolabı
Saf su cihazı
Hassas terazi
Etüv
Kül fırını
Mikroskop
​  

​​Laboratuvarımızda toprak ve su analizlerini yapabilecek mikroskop, buzdolabı, oksijen ölçer, 01-11 numune alma seti, fırın, etüv, yatay ve dikey çalkalama cihazları, saf su cihazları, pH metre, kondaktivimetre, mikser, fleymfotometre, spektrofotometre, atomik absorbsiyon, ısıtıcılar, azot tayini için yakma-distilasyon-titrasyon ünitesi, tarla kapasitesi-solma noktası cihazları, hassas ve kaba teraziler, sanrifüj, tohum yetiştirme dolabı, bitki yetiştirme dolabı, organik madde öğütücüsü, nem ölçer ve diğer cam malzemeler mevcuttur.​

  • Yapılan Analizler ve Yöntemler​
  • Müdürlüğümüz bünyesindeki Orman Ekolojisi ve Toprak Araştırmaları Başmühendisliği sorumluluğunda, Fizik ve Kimya Laboratuvarı olmak üzere, 2 adet laboratuvar bulunmaktadır.

Fizik Laboratuvarı​: 2 laborantın çalıştığı bu bölümde yapılan analizler:​
- Tekstür Tayini
- pH Tayini
- Elektriksel Geçirgenlik (Tuzluluk) Tayini
- Tarla Kapasitesi ve Solma Noktası Tayini
- Sediment Tayini

Tekstür analizi: Bouyoucus hidrometre yöntemiyle yapılmaktadır. Sonuçlar ABD toprak üçgenine göre değerlendirilmektedir.

pH Tayini: 1 / 2,5 toprak - su karışımı 1 gece bekletildikten sonra pH metrede okunmak sureti ile pH tayin edilir.

Elektriksel Geçirgenlik (Tuzluluk) Tayini: pH ölçümü için hazırlanmış toprak-su karışımının EC-metre ile mmhos olarak ifade edilen elektriki geçirgenliği ölçülür.

Tarla Kapasitesi ve Solma Noktası Tayini: Toprak örneklerinin tarla kapasitesi ve solma noktası tarla kapasitesi solma noktası cihazları ile tayin edilir.

Sediment Tayini: Araziden getirilen sediment örnekleri 1 gece etüvde bekletildikten sonra tartılarak hesaplamaları yapılır.


Kimya Laboratuvarı: 1 Kimyager, 2 laborantın çalıştığı bu bölümde yapılan analizler:​
 
Kimyasal Analizler
- Total Kireç
- Aktif Kireç Tayini
- Organik Madde Tayini
- Na, K Tayini
- Fosfor Tayini
- Bor Tayini
- Kükürt Tayini
- Total Azot Tayini
- Katyon Değişim Kapasitesi
- Kalsiyum ve Magnezyum Tayini
- Mikro Elementlerin Tayini

Total Kireç: Scheibler Kalsimetresi kullanılmak sureti ile HCl asitin toprakla reaksiyonu sonucu açığa çıkan CO2 gazının ölçekli boruda tutulan hacminin ölçülmesi esasına dayanmaktadır.

Aktif Kireç Tayini (Drouineau Yöntemi): Toprağın amonyum oksalat çözeltisi ile çalkalanmasıyla elde edilen ekstratın potasyum permanganat ile titrasyonu esasına dayanmaktadır.

Organik Madde Tayini (Modifiye Walkley-Black Yöntemi): Yöntemin esası, örneği kromik ve sülfürik asit ile işleme tabi tutarak, kapsadığı organik karbonun kromat (Cr2O7)-2 ile oksitlenmesini sağlamak ve bu oksidasyon için kullanılan miktardan arta kalan kromatın demir sülfat yada mohr tuzu ile titre edilip örnekte bulunan karbonu saptayarak, organik madde miktarını bulmaktır.

Na, K Tayini: Toprağın 1 N amonyum asetat çözeltisi ile çalkalanarak potasyum ve sodyumun ekstrata geçirilmesi ve alev fotometresinde okunması esasına dayanmaktadır.

Fosfor Tayini(Sodyum Bikarbonat (Olsen) Yöntemi): Toprağın 1:20 oranına göre 0,5 Molar sodyum bikarbonat çözeltisi ile çalkalanarak fosforun ekstrakta geçirilmesi ve bundan belli miktarlarda alınarak üzerine amonyum molibdat çözeltisi ile kalay klorür çözeltisi ilavesi ile oluşan sabit mavi renk yoğunluğunun spektrofotometrede ölçülmesi esasına dayanmaktadır.

Karminin derişik sülfürik asit içindeki çözeltisi ile Bor’ un konsantrasyonuna bağlı olarak verdiği kırmızı rengin ışık absorbsiyonunun spetrofotometrede okunması esasına dayanır.

Kükürt Tayini: Kükürtün baryum sülfat halinde çökerken oluşturduğu bulanıklığın (türbidite) ışık absorbsiyonunun ölçülmesi esasına dayanır.

Total Azot Tayini: Sömi-mikro kjeldahl yöntemi kullanılarak tayin edilir.Bu yöntemle örnekteki azotun çözeltiye geçirilerek 1/140N sülfürik asit ile titre edilerek sarfedilen asit miktarı tesbit edilerek gerekli hesaplamalar yapılır.

Katyon Değişim Kapasitesi (Sodyum Asetat Yöntemi): Toprak, pH’ sı 8,2 olan 1N sodyum asetat ile çalkalanarak sodyum ile doyurulur. Daha sonra, 1N amonyum asetat ile çalkalanarak toprak tarafından tutulan sodyumun amonyum ile yer değiştirmesi sağlanarak ekstrakta geçen sodyum miktarının alev fotometrede okunarak belirlenmesi esasına dayanmaktadır.

Kalsiyum ve Magnezyum Tayini (EDTA (Versanat) Titrasyonu Yöntemi): Normal nötr amonyum asetat ile toprakların yıkanmasından elde edilen ekstratta bulunan değişebilir kalsiyum ve magnezyumun EDTA titrasyonu ile tayin edilmesidir.

Su Analizleri
Su örneklerinde pH, tuzluluk, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, karbonat, bikarbonat ve klor tayinleri yapılmaktadır.
 
Sonuçların Değerlendirilmesi
Elde edilen sonuçlar Microsoft Excel programında hazırlamış olduğumuz tablolara girilerek sonuçlar toprak analiz cetvelinde çıkarılır.  ​

2022 Yılı KDV'li Analiz Birim Fiyat Listesini Görmek için tıklayınız​