Şerit Komutlarını Atla
Ana içeriğe atla

Tıbbi Aromatik Bitki

Ahlat

Alem

Plantae

Bölüm

Kapalı Tohumlu

Sınıf

Çift Çenekli

Takım

Rosales

Familya

Rosaceae

Cins

Pyrus

Türü

Pyrus elaeagnifolia Pallas

Diğer İsimler

Pyrus elaeagnifolia Pallas subsp. elaeagnifolia Pyrus elaeagnifolia Pallas subsp. kotschyana

Açıklama

Ahlat.jpg

AHLAT  (Pyrus elaeagnifolia )

Türkçe Adı :  Ahlat, Yabani Armut
Yöresel Adları :  Boz armut,  Aklap,  Alfat, Argun, Banda, Çördük, Çötür, Çövür, Kerte, Panta, Ahlat,   Zingit.  
İngilizce Adı :  Oleaster-Leaf Pear
 
Ahlat3.jpg

Çiçek :  Erdişi olan çiçekler şemsiyemsi salkım ve 5 adet taç yapraklıdır.
Çiçeklenme Zamanı :  Bahar (Nisan), Bahar Sonu (Mayıs)
Çiçek Rengi :  Beyaz
Meyve :  Meyve yalancı sulu meyve olup, 3-4 cm çapında küremsi-armut biçiminde ve önceleri yeşil ve tüylü, olgunlaştığında ise sarı-kahverengi ve tüysüzdür.Kısa bir sapı vardır. Tadı buruk, meyve dokusu kumlu da olsa yenebilir.
Üretim Teknikleri :  Aşılama (Grafting), Tohum (Seeds)
İklim :  Ilıman, Soğuğa dayanıklı
Yetiştiği Şehirler :  Amasya, Ankara, Antalya, Bolu, Eskişehir, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Konya, Kütahya, Mersin, Muş, Niğde, Sinop, Sivas,Van

BİLEŞİMİ

Yaprağın terkibinde %0.01 alkaloitler, %0.13 glikozitler, %3 flavonoidler, %45.5 C vitamini, %0.26 muhtelif asitler tespit edilmiştir. Meyvelerinde %12 şeker, %4.2 pektin maddeleri, %2.5 muhtelif asitler, %65 mg C vitamini, %5.6 karotin ile B1 vitaminleri tespit edilmiştir.

Ahlat meyvesi kurutulup havanda ezilip toz haline getirildikten sonra elenerek, kahveye benzer, komposto yapımında kullanılan “kavut” adı verilen bir madde üretilmektedir.

Ekler

11.7.2013 14:10 tarihinde oluşturan: Ahmet YAZICI Mühendis
Son olarak 15.7.2013 14:57 tarihinde değitiren: Ahmet YAZICI Mühendis