Skip Navigation LinksOGM

Orman Yangınları İle İlgili Eğitimler

​​- PERSONELE YÖNELİK HİZMET İÇİ EĞİTİMLER;

  • İdari Personelin Eğitimi (Yangın Amirleri)
  • Teknik Elemanların Eğitimi
  • Tekniker Ve Teknisyenlerin Eğitimi
  • İşçi Eğitimleri
  • İşbaşı Eğitimleri ​​her yıl düzenli olarak yapılmaktadır.


Orman Genel Müdürlüğü olarak orman yangınları ile mücadele eğitimleri istisnasız her yıl düzenli olarak yapılmak​tadır. Genel Müdürlüğümüz Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığının koordinesi ile önceki adı Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi şimdiki adıyla Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinde personellerimize yönelik aşağıdaki eğitimler yapılmaktadır:

          • OGM personeline yönelik eğitimler
          • İleri Sürüş teknikleri eğitimi
          • Muhafaza memurları eğitimi
          • Yangın uzmanlık eğitimi
          • Uluslararası yangın yönetim eğitimi
          • Uluslararası diğer eğitim faaliyetleri
          • Diğer eğitim faaliyetleri


A.      Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi​ 

- HALKIN BİLİNÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK EĞİTİM VE TANITIM FAALİYETLERİ

Halkın bilinçlendirilmesi faaliyetleri,

Öncelikli Hedef Kitlelere Yönelik Bilinçlendirme Faaliyetleri ile,

Genel kapsamlı Bilinçlendirme Faaliyetleri olarak iki bölümde yapılmaktadır.


- HEDEF KİTLELERE YÖNELİK BİLİNÇLENDİRME FAALİYETLERİ

- ÇOCUKLARA VE GENÇLERE YÖNELİK FAALİYETLER

Özellikle okul çağındaki kitlelere yönelik eğitimlerle, çocuklarımız ve gençlerimizde orman sevgisi ve çevre bilincinin geliştirilmesi, arttırılması ve onlara orman ekosisteminin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde son üç yılda 12.480 öğrenciye fidanlık faaliyetleri hakkında bilgi verilip, uygulama yaptırılarak orman sevgisi, ormanları koruma bilinci oluşturulmuştur. 

Sincap Orman Çocuk Dergisi (Yıl boyu) Doğa ve orman sevgisini konu alan ve çizgi kahramanlar ile mini ansiklopedisi vasıtasıyla çocuklarımızı bilgilendiren "Sincap Orman Çocuk Dergisi" 40.000 çocuğa ulaşımı sağlanmıştır.


- ORMAN KÖYLÜLERİNE YÖNELİK FAALİYETLER

  • Orman Köylülerine Yönelik Eğitimler,
  • Orman Köyleri Muhtarları Toplantısı,
  • Avcı, Çoban ve Çiftçilerin Eğitimi yapılmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü, başta orman köylülerimiz olmak üzere birçok farklı hedef kitlesinin orman yangınları hakkında farkındalığını arttırmak için bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu kapsam da 2020-2021 yılları arasında askeri birlikler ve yerel itfaiyelerin eğitimi, avcı, çoban ve çiftçilerin eğitimi, basın kuruluşlarının bilgilendirilmesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ile protokol kapsamında yapılan faaliyetler, orman köylülerinin eğitimleri, radyo ve televizyon iş birlikleriyle toplamda 405.132 vatandaşımız orman yangınları hakkında bilinçlendirilmesi sağlanmıştır.

Askeri birliklerimiz özellikle yangın söndürme çalışmalarında teşkilatımıza büyük destek sağlamaktadır. Yangında sevk ve idare ile mücadele yöntemi önemli olduğundan, askeri birliklere söndürme teknikleri, koordinasyon ve can güvenliği ile ilgili konularda eğitim verilecektir.



​​
​​
B.      Tarım Orman Şurası 
  • 14 NOLU EYLEM; Orman yangınlarına müdahalede yüksek teknoloji ve yapay zekâ uygulamalarının kullanılması,
  • 16 NOLU EYLEM; Orman içi ve kenarındaki mesken ve işyeri ruhsatlandırılmalarında yangın güvenliği açısından gerekli yasal düzenlemelerin oluşturulması

​Kararları alınmıştır.


C​.      Farkındalık Çalışmalarımız
Farklı yıllarda, konusu sadece orman yangınları olan kamu spotları hazırlanıp yayınlanmıştır. #OrmanınKahramanları ve #OrmanVatandır kavramlarının zihinlerde oluşturmak, orman yangınlarının çıkış sebeplerini aktarmak, kurumun gücü ve etkinliğini anlatmak, yangınlar konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amaçlı iletişim çalışmaları gerçekleştirdi.


D.     Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yeni Yaklaşımlar Çalıştayı
Orman Genel Müdürlüğü (OGM), doğal ekosisteme en büyük zararı veren orman yangınlarının önlenmesi için yeni yaklaşımların ele alındığı 24 – 25 Aralık 2020 tarihlerinde, pandemi nedeniyle online olarak “Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yeni Yaklaşımlar" çalıştayı düzenlenmiştir. Bu çalıştayda yangınlarla mücadelede kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere ilişkin yeni yaklaşımlar geliştirilmesi hedeflenmiştir.