2022 Yılı Orman Yangınları Hazırlık Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

16.05.2022 A+ A-

​Bakanımız Sayın  Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin teşrifleriyle İstanbul Orman Bölge Müdürlüğünde gerçekleşen 2022 Yılı Orman Yangınları Hazırlık Değerlendirme Toplantısı basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşti.

Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci yürütülen hazırlık çalışmaları hakkında genel açıklamalarda bulunurken Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey ise basın mensuplarına, Genel Müdürlüğümüzün orman yangınları konusunda bu yılki stratejisini ve hazırlık çalışmalarını içeren detaylı bir sunum yaptı. 

Yaptığı konuşmada bu yıl orman yangınlarıyla mücadelenin özellikle teknoloji yoğunluklu bir strateji çerçevesinde gerçekleştirileceğini belirten Bakanımız Sayın ​ Prof. Dr. Vahit Kirişci, "Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55'e, uçak sayımızı 3'ten 20'ye, İHA sayımızı 4'ten 8'e yükselttik. Rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 1 İHA hazırda beklemektedir. Hava gücü olarak hazırlıklarımız bu manada tamdır. Yangınların söndürülmesinde en önemli güç olan karadan müdahale ekiplerini de önemli ölçüde artırdık. Orman teşkilatı başta olmak üzere, jandarma, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlarımıza yangınlara karşı eğitim verdik, vermeye devam ediyoruz. Bu eğitimlere 21 bin teşkilat mensubumuzun yanı sıra 20 bin askeri personel ve 100 binin üzerinde gönüllü vatandaşımızın katıldığını belirtmek isterim. Yeni katılacak 5000 işçi, 283 mühendis ve 1.500 orman muhafaza memurumuz ile ekiplerimizi daha da güçlendirdiğimizi belirtmek isterim. Bununla birlikte, kara gücünün toplamda 1.350 arazöz, 692 iş makinası ve 2 bin 270 ilk müdahale aracıyla güçlendirildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile koordinasyon çerçevesinde rezerv güç olarak 185 dozeri, 12 su tankerini, 25 greyderi, 1.913 ekskavatörü ve 229 treyleri de şu anda rezerv gücümüz olarak envanterde bulunduruyoruz. Bilimsel veriler ve tecrübeler göstermiştir ki yangınların söndürülmesinde asıl güç kara ekipleridir. Havadan ne kadar müdahale ederseniz edin yangınlara karşı savaşı kara birlikleriyle ancak kazanırsınız. Orman yangınlarına karşı devletin birçok kurumu eş güdümlü çalışmalar yürütmektedir. Bu bağlamda orman yangınları AFAD'ın müdahale planları kapsamına alınmıştır." dedi.

Bu yıl orman yangınlarının önlenmesi için atılan bir diğer önemli adımın da yangınlara karşı profesyonel mücadele edecek "ORKUT" ekiplerinin kurulması olduğunu aktaran  Bakanımız Sayın ​Prof. Dr. Vahit Kirişci "Bunlar bir özel birlik, bir özel mücadele ekibidir. Özel eğitimlerden geçen 462 kişilik bu ekip, yangında ulaşılması zor bölgelere ilk müdahalede aktif rol oynayacaktır. Ayrıca, 150 kişilik yangın uzmanı da operasyonu sahada anlık veriler ışığında yönetmeye çalışacaktır" diye konuştu.

Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey’in kapsamlı sunumu ile devam eden toplantı basın mensuplarının sorularının ardından son buldu.