Ormanları Yakanlar Cezasız Kalmıyor

11.02.2021 A+ A-

​Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarına yol açanlar müebbet hapis de dahil olmak üzere çeşitli oranlarda hapse mahkum ediliyor. Anayasa güvencesi altındaki ormanları yakanların, aldığı cezalar ormanları hedef alanların cezasız kalmadığını gözler önüne seriyor.

Yüzölçümünün yüzde 29’u ormanlarla kaplı olan ülkemizde, yılda 2 binden fazla orman yangını meydana geliyor.  Yüzde 90’ı insan kaynaklı yangınlarda ortalama 7 bin hektarlık alan zarar görürken Genel Müdürlüğümüz yanan yerlerde aynı yıl içerisinde rehabilite çalışmalarına başlıyor ve tekrar ağaçlandırılıyor. 

Ormanları Yakanlar Kasıt Oranlarına Göre Ceza Alıyor 

Son yıllarda başta bölücü terör örgütü adına orman yakma eylemlerinde bulunan birçok kişi yargılandıkları davalarda kasıt oranına göre ağırlaştırılmış müebbete kadar çeşitli oranlarda hapse mahkum edildi.  Yargıda yaklaşık 2 bin dosyanın bulunduğu orman yangınlarına ilişkin 68 olayın dosyası ise Ağır Ceza Mahkemelerince görülüyor.  Yapılan yargılamalarda ormanları yakanlar kasıt oranlarına göre hapis cezasına çarptırılıyor.  

Aydos Ormanı’nı Yakan Zanlıya Müebbet Ve 25 Yıl Hapis

Pendik’teki Aydos Ormanı’nda 19 Eylül 2019’da, 4 bin 685 metrekarelik alanın yanmasına ilişkin yürütülen çalışmalarda yangının PKK terör örgütü adına Yakup A. tarafından çıkarıldığı belirlenmişti. Bölücü örgüt tarafından da üstenilen yangına ilişkin yapılan yargılamada sanık Akman, müebbet ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.  Mahkeme sanık Yakup A.’ Ya  ayrıca 20 bin lira para cezasına çarptırdı.

Marmara Adası’nda 12 Ağustos 2019’da çıkan 80 hektar orman alanına zarar veren yangının emekli öğretmen H.T.'nin, bahçesindeki çöp otları yakmak istediği sırada sıçrayan bir kıvılcımla çıktığı kaydedildi. Yangına ilişkin H.T gözaltına alındı. Yine Kahramanmaraş’ta badem bahçesindeki kuru otları temizlemek isterken 16,5 dekar ormanlık alanın zarar görmesine neden olan Süleyman Y.’de yapılan yargılamada 1 yıl 3 ay hapis ve 84 bin lira para cezasına çarptırıldı. 

Heybeliada Yangını Sanığına Yakalama Kararı 

Heybeliada 12 Temmuz 2020 tarihinde çıkan yangına ilişkin davanın görülmesine de 09.02.20211 de başlandı.  İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görülen davada mahkeme, duruşmaya katılmayan ve "Kasten orman yakmak" suçundan 10 yıldan az olmamak şartıyla hapsi istenen sanık Sedat D., hakkında yakalama kararı çıkardı. 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Heybeliada’daki yangına ilişkin hazırlanan iddianamede, 61 bin 805 metrekare alanı kaplayan ormanın yandığı ve bilirkişi tarafından yapılan incelemeye göre de yangının doğal yollarla çıkmadığı kaydedildi.

Sanık Sedat D.'nin hakkındaki iddianamede, "Heybeliada Devlet Ormanı'nda çıkan orman yangını sonucu 61 bin 805 metrekare ormanlık alanın yandığı, şüphelinin çekilen videolar sayesinde tespit edildiği, şüphelinin kasten orman yaktığı yönünde yeterli şüpheye ulaşıldığı"  anlatıldı.  İddianamede sanık Sedat D. "Kasten orman yakma" suçundan 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması istendi. 
 
Orman Genel Müdürlüğü olarak hainlerin karşısında duran kahramanlar olarak yeşil vatanımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki orman yangını vatan savunmasıdır. ​