Trüf Mantarı Ekonomisi Büyüyor

3.12.2020 A+ A-

​​Orman Genel Müdürlüğümüz, hem kırsal hem de ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek sürdürülebilir ürünlerin üretiminin geliştirilmesine devam ediyor. Kalitesine göre fiyatı 1.000 Avro’ya ulaşan ve tüm dünyada ilgi gören trüf mantarının yetişme alanlarını genişletmek için geliştirilen Trüf Ormanı Eylem Planı (2014-2019) ile bugüne kadar 384 hektar alanda yapay ve doğal trüf bahçeleri oluşturuldu.

Kilosu dünya genelinde 2 bin Avro’ya kadar çıkabilen trüf konusunda Türkiye, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olmasından ötürü bu mantar çeşidi ülkemizde doğal olarak yetişiyor. Türkiye’nin hemen hemen pek çok şehrinde görülen bu değerli ürün 5-6 yıl öncesine kadar ülke gündeminde dahi değilken, Orman Genel Müdürlüğü olarak bu konuda yürüttüğümüz çalışmalar ile bugün avcılardan yatırımcılara, tüketicilerden turizmcilere kadar her toplum kesiminin ilgi odağı olmaya başladı.

2014-2019 yıllarını kapsayan Trüf Ormanı Eylem Planı 17 Orman Bölge Müdürlüğümüzde uygulamaya alındı. Trüf mantarına en elverişli olan Kahramanmaraş, Adana, Konya, Antalya, Denizli, Isparta, Muğla, İzmir, Bursa, Kütahya, İstanbul, Bolu, Zonguldak, Kastamonu, Amasya, Giresun ve Artvin’dir. Bu bölgelerdeki Orman Bölge Müdürlüklerinde eylem planı uygulanıyor. Orman Genel Müdürlüğü fidanlıklarımızda trüf aşılı meşe fidanları üretilerek trüf bahçeleri tesis ediyoruz. Bugüne kadar 384 hektar alanda yapay ve doğal trüf bahçeleri oluşturuldu.

Yılın 12 Ayı Trüf Bulunabilen Tek Ülke Türkiye

Trüf mantarları asit olmayan nötr yani Ph değeri 7-8 olan topraklarda ve meşe, fındık, çam, sedir, gürgen, huş ve kayın gibi ağaçlarla mikoriza olduğundan bu ağaçların bulunduğu yerlerde daha çok görülüyor. Trüf üretimi için en önemli 3 kriter: toprak yapısı, iklim ve yıllık yağış miktarıdır. Avrupa’da 2 ay gibi kısa süren trüf arzına karşılık, ülkemizin farklı iklim kuşaklarında bulunmasından dolayı 12 ay boyunca trüf pazarına ürün arz etmek mümkün. Ülkemizde yıl boyunca trüf konusunda ticari tür toplanıyor. Bu ticari avantaj başka bir coğrafyada bulunmuyor.

Hedef 1 Milyar Dolar

Dünyanın en pahalı besinleri arasında yer alan trüf mantarı, dünya genelinde ekonomistlerin tahminlerine göre önümüzdeki 10 yıl içinde yıllık 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşacak. Türkiye ise kısa vadede bu pazardan 1 milyar dolarlık bir ticaret hacmi elde etmeyi hedefliyor. Günümüzde Türkiye’de trüf üretimi 50 tondur. Trüf üretiminde artış ivmesi devam ediyor. Ülke ekonomisine katkısı ise 180 milyon TL civarında. Trüf mantarı günümüzde Türkiye’de 200’e yakın ailenin geçim kaynağıdır.