Türkiye Orman Varlığını Artıran ülkeler sıralamasında; Avrupa’da 1’inci, Dünyada ise 6. Sırada…

19.01.2021 A+ A-

​​​​

Orman teşkilatımızın çabaları ile ülkemizdeki orman varlığını arttırmaya yönelik çalışmalar gece gündüz demeden devam ediyor. Bu başarıya FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporunda da yer verildi. Rapora göre 2015 yılında ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 46’ncı sırada iken 2020 yılındaki raporda 27’nci sıraya yükseldi. 
Aynı raporda Türkiye en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında, Avrupa’da 1’inci, Dünyada ise 6’ıncı sırada yer aldı. 

2019 yılında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildi.
Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle, Tarım ve Orman Bakanlığımız öncülüğünde ve Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda başlatılan Geleceğe Nefes Projesine destek çığ gibi büyüdü. Türkiye’nin doğusundan batısına milyonlarca vatandaşın katılımıyla yeni orman alanları oluşturuldu. Kimi emekli maaşlarıyla ormanlar oluşturdu, kimi kendini doğaya adayıp ormanların gönüllü koruyucusu oldu. 2020 yılında ise 28 ülkenin katılımıyla etkinlikler düzenlendi. Geleceğe nefes Dünyaya nefes projesine dönüştü. 

Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 "Avrupa’da 1’inci dünyada 6’ncı sıradayız"

Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden birisi olduğuna dikkat çeken Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey, “Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi Birleşmiş milletlere bağlı FAO’nun bir birimi FRA her 5 yılda bir Ülkelerin orman varlıklarını duyuran rapor yayınlar. 2015 yılındaki raporda Türkiye, orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında 46’nci sırada iken 2020 yılındaki raporda 27’nci sıraya yükseldi. Bu ülkemiz adına çok memnun edici, sevindirici bir durum. 
Ayrıca aynı raporda dünyada en çok ağaçlandırma yapan ülke sıralamasında Avrupa’da 1’inci sırada dünyada ise 4’üncü sırada yer aldı.
 Aynı zamanda orman varlığını en çok artıran ülkeler sıralamasında Avrupa’da 1’inci dünyada 6’ncı sıradayız. Bütün bunlar ülkemizin orman varlığının artığının uluslararası anlamda tescili anlamına geliyor.
Son 18 yılda orman varlığımızı 2.1 milyon hektar arttırdık. 2023 hedefimiz ise ülke yüzölçümünün %30’una denk gelen 23.4 milyon hektar orman alanına ulaşmaktır.” açıklamasında bulundu.